Villanypásztor alapismeretek

A villanypásztorok telepítése jelentős mértékben elterjedt az utóbbi években. Elsődlegesen természetesen a mezőgazdasági ágazatokban használják, mezőgazdasági kultúrák, facsemeték védelmére, állatállományok, vadaskertek, állatkertek védelmére, közlekedési utak vadvédelmének kiegészítésére,

A villanypásztor adapterek alapfeladata az, hogy magas feszültségű impulzusokat bocsássanak ki a karám vezetékeire, így akadályozva meg az állatok áthaladását a kerítéseken.

A tápellátástól függően többféle adaptertípust különböztethetünk meg:

hálózatról üzemelő,
akkumlátorról üzemelő (12V),
szárazelemes (9V),
ezek kombinációi (hálózatos és akkumlátoros, akkumlátoros és szárazelemes) készülékek,
láthatatlan kerítés.
Nézzük kicsit részletesebben az egyes kiviteleket!

Kis karbantartás igénye és kedvezőbb árfekvése miatt – ahol lehetséges – hálózatról üzemelő készüléket célszerű alkalmazni. Áramfelvétele csekély (2-10 W), ezért állandó üzemre alkalmas. Hátránya, hogy az olcsóbb árfekvésű, illetve házi készülékek viszonylag nagy zavarszinttel rendelkeznek, ami a TV-műsor, rádió vételében visszaköszönhetnek.

Az akkumulátoros megoldások akkor jelentenek ideális megoldást, ha nincs a közelben hálózat vagy például legeltetés céljából gyakran más helyre költöztetik a karámot. Fix karámok esetén a karbantartásigény csökkentésének érdekében érdemes napelemes töltéssel ellátni az akkumulátort. Fontos szempont, hogy ebben az esetben a villanypásztor áramfelvételét és az akkumulátor kapacitását figyelembe véve kell napelemet választanunk.

A szárazelemes adapterek általában hordozható kivitelűek, így könnyen és egyszerűen áttelepíthetjük ezeket. Sajnos azonban a szárazelem lemerülése után eldobandó (természetesen a megfelelő gyűjtőhelyre). A szárazelemes megoldás kezdetben kisebb beruházást jelent, később azonban a szárazelemek cseréje miatt drágább üzemeltetést eredményez.

Adapterek fő jellemzői a kimenő feszültség, az impulzus energia, valamint az áramfelvétel.

Kimenő feszültség

Igen fontos jellemzője a villanypásztornak, ezt figyelembe véve választható ki az állatfaj, amire alkalmazni szánjuk a berendezést. Kisebb állatok esetére alacsonyabb feszültségű készülék (4-6000 V) használata javasolt, azonban figyelembe kell venni az állatok szőrzetének vastagságát is. Például amennyiben tudjuk, hogy egy birka, amely nincs megnyírva vagy egy kommondor a nagy bundájával jelentős szigetelést alkot a vezeték és az állat bőre között, úgy mindenképp nagyobb feszültség használatát kell elhatároznunk (6-8000V).

Impulzus energia

Ez a másik lényeges jellemző. Ebből lehet következtetni arra a vezetékhosszúságra, amit a készülékre kapcsolhatunk anélkül, hogy jelentősen csökkenne a feszültség a karámban. Kereskedelemben a 0,2 J-tól akár a 16-36 J-os készülékek is kaphatók.

Áramfelvétel

Főként az akkumulátoros készülékek fontos adata, mivel ez befolyásolja az akkumulátor töltésének gyakoriságát. Egy nagyobb áramfelvételű készülék akár két hét alatt lemeríthet egy 70 Ah-ás akkumulátort.

A karámokról

Ahány állat, annyi karám… mondhatnánk. Különböző állatfajok bekerítésére különféle kerítés javasolt. Vadak elleni védekezésnél erősebb rendszer kiépítésére van szükség. Műanyag vezeték helyett célszerű tömör, félkemény, nagy szakítószilárdságú horganyzott vezetéket használni, legalább 4, de inkább 8 sorban. Főként, ha vaddisznó is jellemző az adott területre. Fokozhatjuk a hatékonyságot optikai szállal vagy szalaggal a jobb láthatóság érdekében. Azt azért ne feledjük, 100%-os biztonság nincs. Az alsó szálat vezessük a talaj egyenetlenségeitől függően 20-30 cm-re. Nagyvadaknál pedig a felső szál lehet akár 180 cm-es magasságon is. Ha saját állatainkat kívánjuk kordában tartani, választhatunk műanyagvezetékeket, szalagokat. Vezetékek Ø2 mm-től Ø10mm-ig kaphatók. Szalagok 10mm szélességtől 40 mm-ig.

Szalagot lovak esetében legalább 2 sorban kifeszítve alkalmazzunk., mivel a lovak látása gyorsaságukhoz képest gyenge. Szarvasmarhákat akár 1 sor vezetékkel is visszatarthatunk az elkóborlástól. A villanypásztor alkalmas saját kutyánk benntartására is, illetve körbekeríthetjük kedvenc tujáinkat. Erre azonban létezik egy másik berendezés, amelynél a kutya nyakára egy speciális nyakörvet helyezünk, mely hangjelzést és elektromos impulzust bocsát ki a kutyának, ha megközelíti a lefektetett jeladó vezetéket. Ne feledjük, ez a láthatatlan kerítés azonban a szomszéd kutyáját nem tartja távol a saját portánktól!

Karámok kivitelezése

A villanypásztor-vezeték tetszőlegesen vezethető, elágaztatható. Speciális vezetéktartó szigetelők segítségével rögzíthetjük akár fa, akár fém oszlopokra. Célszerű az egymás alatt párhuzamosan futó szálakat több helyen összekötni a kisebb ellenállásértékek elérése érdekében. Az adapter két kivezetéséből a „föld” jelzésűt egy földelő vassal földeljük, a másikat pedig a villanypásztor vezetékekre kötjük. Hatásosabb védelmet érhetünk el, ha a földelést kifeszítjük a villanypásztor vezetékek közé is. Az adapter kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy milyen vezetékkel fogjuk szerelni a rendszert. Rozsdamentes fémszállal készült vezetékeknek tartóssága igen jó, azonban elektromos ellenállása akár hússzorosa is lehet az ugyanolyan rézvezetékekhez képest.

További megfontolások

Nem megfelelő szigetelők alkalmazásakor a feszültség a kerítésben jelentősen csökkenhet. A korszerű szigetelőn vízlevezetők vannak kialakítva, hogy esős időben se okozzon feszültségesést.

Fontos, hogy a vezetékek toldásainál megfelelő fémes kontaktust tudjunk biztosítani. Erre a célra speciális vezetéktoldók vannak forgalomban. Megoldható a toldás akár csomózással is, ekkor azonban fejtsük szét a vezetékek végeit, és a fémszálakat külön sodorjuk össze.

Figyeljünk arra, hogy földben való elvezetésekhez nem alkalmas hagyományos kettős szigetelésű vezeték a magas feszültség miatt, használjunk inkább nagy átütési szilárdságú vezetéket, pl. gépjármű gyújtóvezetéket.

A karámok megfelelő működése érdekében ne engedjük, hogy az aljnövényzet elérje a vezetéket, mivel ez jelentősen csökkenti a feszültséget a rendszerben. Az alsó szál vezetékmagasságának meghatározásakor vegyük figyelembe az aljnövényzetet, és hogy milyen időközönként tudjuk majd alatta kaszálni, gyomirtózni a nyomvonalat.

Elkészült rendszerünket legegyszerűbben a saját fülünkkel tudunk leellenőrizni. A kerítés nyomvonalán végighaladva figyeljünk, nem hallunk-e pattogó hangot valahol. Ez a hang a nem megfelelő szigetelőknél, fémszál szakadásnál, hibás csatlakozásoknál leföldeléseknél hallható. Érdemes még speciális voltmérővel leellenőrizni, hogy megvan-e a megfelelő feszültség a rendszerben.